Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Μαθήματα Παιδείας μερος ΙΙ

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί το δεύτερο απο τα τρία συνολικά που υπήρχαν στην εφημερίδα ΜΕΤRO αριθμός φύλλου 1737

Το σύστημα στον Καναδά αξιοποιεί μεθόδους που θα άφηναν άναυδους πολλούς Ελληνες ειδικούς.
Τα σχολεία αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι όπως στην Ελλάδα για να τιμωρηθούν, αλλά για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δημοσιεύονται και τα σχολεία που δεν τα πήγαν καλα παίρνουν έξτρα επιχορήγηση, για να βελτιωθούν τα ίδια και οι δάσκαλοι τους να ακολουθήσουν ενισχυτική επιμόρφωση.
Στην χώρα μας, είχαμε προσφάτως τις αμφιλεγόμενες αξιολογήσεις των διευθυντών των σχολείων, όπου η Πολιτεία, αντί να προτείνει και να αναγκάσει τους διευθυντές που δεν τα πήγαν καλά σε εξειδικευμένη επιμόρφωση, τους άλλαξε σχεδόν όλους.
Με απλά λόγια, όταν διαπίστωσε η Πολιτεία ότι έχουν κεφαλοπονο, αντί να τους δωσει κάποιο παυσίπονο, τους αποκεφάλισε. Όταν αλλάξουν πάλι οι υπεύθυνοι, θα αποκεφαλιστούν οι σημερινοί ως ακατάλληλοι. Η γνωστη ασθένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.
Ένα από τα βασικά μέτρα μεταρρύθμισης στον Καναδά ήταν και η κατάργηση των εξετάσεων σε όλες τις τάξεις εκτός της τελευταίας, για το High School Diploma/Diplome d Etudes Secondaire. Ετσι, σε κανένα σχολείο του Καναδά δεν θα βρείτε μαθητή να μένει στην ίδια τάξη, προς λύπη των φροντιστηρίων, που δεν υπάρχουν.
Ο λόγος ήταν απλός και διττός: Πρώτον, για να διαμορφωθούν συνθήκες ίσων ευκαιριών για τα παιδιά γονέων με μόρφωση και μη, διότι στις μικρές ηλικίες και μέχρι τα παιδιά να διαμορφώσουν τη δική τους προσωπικότητα εξαρτώνται από το επίπεδο μόρφωσης των γονέων τους.
Και δεύτερον, διότι, επιβραβεύοντας δύο-τρεις καλούς μαθητές με βαθμούς, αποθαρρύνεις τους υπολοίπους και τους οδηγείς στην μαθησιακή άρνηση και πιθανώς στην επιθετικότητα. Τα παιδιά αξιολογούνται διαρκώς με διάφορα τεστ, όχι όμως για να βαθμολογηθούν, αλλά για να δοθεί στα ασθενέστερα παιδιά ατομική ενισχυτική διδασκαλία στους τομείς που υστερούν.
Πράγματα ασύλληπτα για τα Ελληνόπουλα, που όμως υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα σχολεία χωρών που είναι ανάμεσα στις πρώτες δέκα στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: