Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Θέλω πίσω τα πνευματικά μου δικαιώματα......

Η Α.Ε.Π.Ι. για όσους δεν το γνωρίζουν είναι η εταιρία στην Ελλάδα η οποία υποτίθεται προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και συνθετών. Η ύπαρξη μιας τέτοιας εταιρίας αποδεικνύει πόσο λάθος αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και πόσο πίσω είμαστε στις εξελίξεις. Για να μπορέσει κάποιος να ανοίξει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο θα αναπαράγεται μουσική πρέπει πρώτα να πληρώσει την Α.Ε.Π.Ι.. Ουσιαστικά η εν λόγω εταιρία λειτουργεί σαν νταβατζής. Υποτίθεται ότι τα χρήματα τα οποία εισπράττει τα αποδίδει στους συνθέτες και συγγραφείς. Τρίχες. Στην εποχή του Internet στην Ελλάδα πληρώνουμε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ποτέ δεν αποδίδονται στους δικαιούχους. Δεν είμαι κατά των πνευματικών δικαιωμάτων και πιστεύω ότι κάποιος καλλιτέχνης πρέπει να πληρώνεται για την δουλειά του. Ας υποθέσουμε ότι ο εγώ ο Αtiafederation αποφασίζω να ανοίξω ένα μικρό καφέ στο οποίο θα παίζει μουσική αποκλειστικά από NetLabels που σου δίνουν την άδεια να χρησιμοποιήσεις την μουσική τους χωρίς πληρωμή. Ας υποθέσουμε ότι θα παίζει και πάλι το καφέ μου μουσική από άτομα που δημοσιεύουν την μουσική τους στο Myspace και πάλι δωρεάν. Εγώ αν θέλω μπορώ να στείλω χρήματα στα αντίστοιχα άτομα προς στήριξη τους. Την Α.Ε.Π.Ι. γιατί θα πρέπει να την πληρώσω? Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος?
Τόσο πίσω είμαστε.Πληρώνει κάποιος στην εν λόγω εταιρία χρήματα, αποκτά το δικαίωμα να παίζει ότι μουσική θέλει,η οποία είτε θα είναι από παράνομα cd ή θα είναι παράνομα κατεβασμένη από το Internet.Γιατί ο ρόλος μιας τέτοιας εταιρίας σαν την Α.Ε.Π.Ι. θα έπρεπε να είναι ο έλεγχος αν τα μέσα που αναπαράγονται είναι αυθεντικά.
Επίσης σε αρκετές τράπεζες, πολυκαταστήματα, καταστήματα ρούχων και παντός είδους υπάρχει μουσική. Αυτοί πληρώνουν στην Α.Ε.Π.Ι.?
ΟΧΙ δεν πληρώνουν. Όλοι αυτοί και αυτές δεν αναπαράγουν το έργο των συνθετών και των συγγραφέων?. Αυτοί γιατί δεν πληρώνουν?
Έτσι λοιπόν σε μια χώρα που όλοι ασχολούνται πρώτα με το πολιτικό κόστος και ύστερα με την εύρεση λύσεων σε προβλήματα, υπάρχει και βασιλεύει η Α.Ε.Π.Ι.
Για το καλό των παραγωγών πάντα……….

1 σχόλιο:

Μουσικό Σχολείο Βέροιας είπε...

Geia xara. Pragmati eimaste poliiiiii pisw my friend. Aepi kai prasina aloga twra sto net... Des kai ekeino pou sou elega:
http://eleu8eroi.blogspot.com