Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Δύο λόγια για το Sonar & MountainMayhem

Το Sonar είναι ένα festival προηγμένης μουσικής και τέχνης που διοργανώνεται στην πόλη της Barcelona απο το 1993.
Αντίστοιχα το Mountain Mayhem είναι ένας 24ώρος αγώνας ποδηλάτων που διοργανώνεται στην Μ.Βρετανία τα τελευταία 10 χρόνια.
Και τα δύο αυτά festival έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά παρόλο που διοργανώνονται σε διαφορετικές χώρες απο διαφορετικούς ανθρώπους και το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται είναι τελείως διαφορετικά.

Κοινά χαρακτηριστικα:
1. Εχουν ξεκινήσει βάση μιας ιδέας η οποία βρήκε ανταπόκριση απο κάποιους χορηγούς και υλοποιήθηκε. Βάζει κάποιος την ιδέα,ψάχνει και βρίσκει χορηγούς και υλοποιεί την ιδέα αυτή.
2. Και τα 2 στην αρχή τους είχαν μικρή ανταπόκριση αλλα με το περασμα των χρόνων βελτιώθηκαν και αγαπήθηκαν απο τον κόσμο.
3. Χαρακτηριζονται απο ποιότητα και σέβονται τον κάθε ένα ο οποίος μετέχει στα δύο αυτά γεγονότα.

Λίγα ακόμα λόγια για τα 2 festival.

Το Sonar είναι ένα απο τα καλύτερα και ποιοτικότερα που υπάρχουν στον πλανήτη. Κορυφαίοι καλλιτέχνες,μουσικοί, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι κλπ παίρνουν μέρος σε αυτό. Κατα την διάρκεια του στην πόλη της Barcelona γίνονται free parties, εκθέσεις και εκδηλώσεις. Κόσμος μαζέυεται απο όλο τον πλανήτη.
Το Mountain Mayhem ξεκίνησε πριν 10 χρόνια απο έναν άνθρωπο που ήταν σχεδιαστής παπουτσιών (δηλαδή δεν είχε επαγγελματική σχέση με το ποδήλατο) και στον πρώτο αγώνα μετείχαν 460 περίπου άτομα. Το τελευταίο Mountain Mayhem συγκέντρωσε 2360 άτομα και απο την ημέρα ανακοίνωσης των θέσεων σε λίγες μονο μέρες έγινε χαμός.

Αυτό που γίνεται γενικά στο εξωτερικό είναι το εξής.
Εχει κάποιος μια ιδέα ότι κάτσει. Την ρίχνει στο τραπέζι, βρίσκει και κανα 2 ανθρώπους να τον σπονσοράρουν, βάζει και λίγα λεφτά αυτός και έτσι γίνεται κάτι μεγάλο και ωραίο. Και αν αντέξει η ιδέα του και αγαπηθεί απο τον κόσμο τότε φτάνει στο επίπεδο Sonar και Mountain Mayhem.

Αυτό που γίνεται γενικά στην Ελλάδα είναι το εξής.
Αν έχεις μια ιδέα ότι κάτσει και την γνωστοποιήσεις σε κανα 2 ανθρώπους προκειμένου να χρηματοδοτηθείς είτε θα γελάσουν μαζί σου είτε θα σου κλέψουν την ιδέα, προκειμένου να βγάλουν κανα φράγκο και μετά αντε γεια.
Και στο εξωτερικό υπάρχουν πολίτες και άνθρωποι πρόβατα, που κοιτάνε να βολεύονται και να τα αρπάζουν, αλλά υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που κοιτάνε μπροστά, έχουν ριζοσπαστικές ιδέες σε όλους τους τομείς και προχωράνε κάποια πράγματα στις χώρες τους.

Στο εξωτερικό χρηματοδοτούν τέτοιες ιδέες σαν το Sonar και το Mountain Mayhem ενώ στο εσωτερικό χρηματοδοτούν μια επιχείρηση για να προσλάβει έναν υπάλληλο για 2 χρόνια και μετά καληνύχτα.

Αντε καληνύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: