Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Μαθήματα Παιδείας μερος Ι

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί το πρώτο απο τα τρία συνολικά που υπήρχαν στην εφημερίδα ΜΕΤRO αριθμός φύλλου 1737

Τα σχολεία στον Καναδά είναι ενιαία για όλους. Υγιή παιδιά, παιδιά με βρείς αναπηρίες, όπως κωφάλαλα, ακόμη και παιδιά με σύνδρομο Ντάουν πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο.
Τα ίδια τα υγιή παιδιά "υιοθετούν" ανάπηρους συμμαθητές τους, προσφέροντασς φροντίδα και βοήθεια. Τα παιδιά των μικρών ηλικιών δεν είναι εμποτισμένα απο το μικρόβιο του ρατσισμού και μαθαίνουν να συμβιώνουν με τους άλλους, τους διαφορετικούς.
Οπως και στην Φιλανδία, δεν υπάρχουν στον Καναδά ειδικά σχολεία. Για κάθε παιδί με προβλήματα υπάρχει και εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στη χώρα μας, τη χώρα της φιλοξενίας και της χριστιανικής αγάπης, είμαι σίγουρος πως πολλοί γονείς, παρακινούμενοι και απο μερικούς εκπαιδευτικούς, θα διαδήλωναν έξω απο σχολεία, απαιτώντας να διωχθούν απο το σχολείο των παιδιών τους τα έτσι και αλλιώς στιγματισμένα <<παιδιά παρίες>>.
Στον Καναδά, όμως με μια τέτοια τάξη μπορεί να υπάρχουν πέντε και περισσότεροι δάσκαλοι.
Ενα απο αυτά τα σχολεία είναι και το διάσημο πλέον εκτός Καναδά σχολείο του Balwin στην πολιτεία Εντομοντον. Διευθυντής του είναι ο ελληνικής καταγωγής Ντην Μιχαηλίδης. Το σχολείο είναι σε μια φτωχογειτονιά, με παιδιά κυρίως μεταναστών. Τα παιδιά είναι απο την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Σε απάντηση προς πολλούς Ελληνες, οι οποίοι βρισκουν πως τέτοια φιλελεύθερα μέτρα δεν μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή σε Ελληνες, ο Μιχαηλίδης αποδεικνύει πως μπορούν να έχουν εφαρμογή σε Κούρδους, Ιρακινούς, Τούρκους, Καμερουνέζους, άρα σε όλους. Χρειάζεται μόνο διάθεση και μεράκι για να κερδίσεις εμπιστοσύνη παιδιών και γονέων.
Και οι γονείς στο παιχνίδι.
Οτι συμβαίνει με όλα τα άλλα σχολεία συμβαίνει και εδώ. Παρότι οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν αγγλικά ή γαλλικά, συμμετέχουν σε όλη τη μαθησιακή διαδικασία, ακόμη και στα προγράμματα σπουδών.
Οι πόρτεσ του σχολείου είναι ανοιχτές και μπορεί οποιοσδήποτε γονιος να μπει και να παρακολουθήσει το μάθημα. Τα παιδιά διδάσκονται τη μητρική τους ως πρώτη γλώσσα και την αγγλική και τη γαλλική ως δεύτερη.
Η θέση του Μιχαηλίδη είναι πως παιδά που δεν γνωρίζουν καλά τη μητρική τους γλώσσα δεν μπορούν να μάθουν άλλη. Το σχολείο προσφέρει στους γονείς μαθήματα γλώσσας, μέχρι και μουσικής.
Υπάρχει αίθουσα γονέων όπου βρίσκει κανείς ακόμη και πίνακες με όλα τα κριτήρια αξιολόγησης των παιδιών(δίνοντας στο Διαδίκτυο τη λέξη-κλειδί Balwin school, μπορεί κανείς να διαβάσει άρθρα σε δίαφορεσ γλώσσες για το πρότυπο αυτό σχολείο)
Η θέση του Μιχαηλίδη είναι πως ο δάσκαλος δεν μπορεί να το παίζει θεός με τα παιδιά των άλλων, κάνοντας τον "ξερόλα"."Μαθαίνουμε μαζί, μαζί με τα παιδιά και τους γονείς τους"αυτή είναι η αρχή του.
Το ανεύθυνο κράτος
Στην Ελλάδα, παρα την κυριαρχία του φιλελευθερισμού, που έχει πάρει την μορφή του αντικρατισμού, στα θέματα Παιδείας, το κράτος λειτουργεί πατερναλιστικά, σαν αυστηρος πατερούλης. Αποφασίζει για όλα, ακόμη και στο μακρινό Καστελόριζο, δίχως να το έχει επισκεφθεί κανείς από εκείνους που αποφασίζουν.
Σαν τον Μιχαηλίδη υπάρχουν πολλοί, διεθνώς γνωστοί Ελληνες σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη. Πιστεύετε πως τους έχει καλέσει ποτέ κανένας Ελληνας υπουργός γα να τους συμβουλευτεί ή ακόμη και να τους δει απο περιέργεια? Οχι βεβαίως.
Οταν, με το που αλλάζει υπουργός της ίδιας κυβέρνησης αλλάζουν όλοι οι διυθυντές υπηρεσιών και οργανισμών, σαν να ήταν άχρηστοι, για να τοποθετηθούν οι κολλητοί, το να ζητάς πολιτικές Καναδά και Φιλανδίας είναι χαμένη υπόθεση.
Λαθος προσανατολισμός
Το Balwin school, καθώς και άλλα πρότυπα σχολεία άλλων χωρών θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών. Θα ήταν μια σημαντική προσφορα στον μέσο Έλληνα, που αγνοεί παντελώς τι συμβαίνει έξω. Τα ελληνικά ΜΜΕ όμως εκτιμούν πως το μέσο Ελληνα τον ενδιαφέρει περισσότερο η ιδιωτική ζωή των σταρ του θεάματος παρά η ίδια η ζωή του.
Για μια μεγάλη μερίδα Νεοελλήνων, η τηλεόραση αρχίζει και υποκαθιστά το σχολείο και το βιβλίο με ιβριδικό και επικίνδυνο τρόπο. Σιγά-σιγά και αθόρυβα, αρχίζει να διαμορφώνεται μια γενιά απο ημμιμαθείς "ξερόλες" και κομφορμιστές, που δεν έχουν διδαχθεί τον τρόπο αναζήτησης της γνώσης, αλλά αντλούν όλη τη σοφία τους απο την τηλεόραση.
Για αυτην την γενιά, η συστηματικη και σωστή Παιδεία είναι πολυτέλεια. "ΑΦού το είπε και ο τάδε, έτσι είναι. Είμαστε οι Ελ, οι εκλεκοτοί του Θεού και δεν χρειαζόμαστε κανέναν κουτόφραγκο να μας πει την αλήθεια και το σωστό. Τα βιβλία του σχολείου, όπως και της Ιστορίας, είναι γραμμένα κατ εντολή"
Μπορεί αυτά να φαίνονται υπερβολικά για όσους έχουν χάσει την επαφή με τον απλό πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: