Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Λέων της Αμφίπολης.

Την Κυριακή επισκεφθήκαμε την Προσοτσάνη της Δράμας για άλλον ένα ποδηλατικό αγώνα και στην επιστροφή περάσαμε για να δούμε τον Λέων της Αμφίπολης. Ενα επιβλητικό μνημείο.
Το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία, όχι μόνο της Αμφίπολης αλλά και της Μακεδονίας, βρίσκεται δίπλα στη δυτική όχθη του Στρυμόνα. κοντά στην παλιά γέφυρα. Αναστηλώθηκε σ' ένα συμβατικό βάθρο στη θέση όπου βρέθηκε, ύστερα από την ολοκλήρωση των ερευνών για την εύρεση όλων των τμημάτων του. Είναι ένα επιβλητικότατο μαρμάρινο λιοντάρι σε στάση καθισμένου αίλουρου με όρθια τα μπροστινά του πόδια και υψώνει το μεγαλόπρεπο ανάστημα του λίγο έξω από τα Ν. Κερδύλια, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Η καταστροφή του μνημείου τοποθετείται κατά τη γνώμη ορισμένων αρχαιολόγων στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι πιθανό ότι το μνημείο κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι κατακτητές, οι οποίοι προκειμένου να το μεταφέρουν στη Ρώμη, το κατακερμάτισαν. Πιθανότερη όμως φαίνεται η εκδοχή, ότι το Λιοντάρι κατέστρεψαν το 1204 μ.Χ. οι Βούλγαροι, οι οποίοι με επικεφαλής τον Ιωαννίτση είχαν λεηλατήσει τότε όλες τις Μακεδονικές πόλεις.

Πολλές γνώμες έχουν διατυπωθεί για το σκοπό ή την αιτία της ανέγερσης του μνημείου. Επικρατέστερη είναι η άποψη του καθηγητή της Αρχαιολογίας Οσχάρ Μπρονίρ, που υποστηρίζει ότι ο Λέων στήθηκε προς τιμή του Λαομέδοντα, γιου του Λαρίχου και έμπιστου φίλου του Μ. Αλεξάνδρου. Ο Roger υποστήριξε την άποψη ότι το μνημείο στήθηκε προς τιμή του Νεάρχου, ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου. Τέλος κατά μια άλλη εκδοχή, ο Λέων της Αμφίπολης ανηγέρθηκε ως συμβολικό μνημείο, που εξέφραζε τη μεγάλη δύναμη της πόλης, όπως συνέβη και με τους Λέοντες της Δήλου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: